Udtalelser

Højby: Man fornemmer, hvad det betyder for Helga Benediktsdottir i det øjeblik, man stiger ud af bilen foran hendes hus. For mens parcelhuset fremstår beskedent og nærmest undseligt, så skal man blot kigge ned bag i haven for at se en bygning, der knejser anderledes stolt med nakken. Det er 10 år siden Helga Benediktsdottir kunne indvie sit atelier, som er bygget over flere omgange – i takt med, at det blev økonomisk muligt. I dag fremstår atelieret decideret fantastisk med fem meter til loftet, ovenlys og plads til lagringen af de mange værker, som billedkunstneren fremstiller.Der er toilet, ”kammer” på hemsen – og i en særskilt afdeling plads til det bilværksted, som hendes mand holder så meget af. – Det er min helligdom, siger Helga Benediktsdottir, der trådte sine barnesko på Island og stadig har accenten i behold. Men efter 10 år med begrænset adgang til stedet for andre end lige netop Helga, er hun nu klar til at lukke omverdenen ind. Via et samarbejde med Paarup Aftenskole har hun startet Den Ny Kunstskole i Højby og udbyder kurser i tegning og maling gennem aftenskolen – med undervisning i baghave-atelieret.

De rigtige valg – Helga Benediktsdottir har haft et liv med nogle klare valg. Skiftet fra Island til Danmark i 1986. Prioriteringen af et arbejdsliv, hvor der har været plads til at udfolde kunsten. Og et ståsted, der fysisk er et godt stykke fra to af sine tre børn, der – inklusive foreløbig fem børnebørn – har bosat sig på Island. Og når Helga Benediktsdottir nu åbner sit atelier og giver sig til at undervise, er det igen på baggrund af et klart valg. For halvandet år siden blev hun ramt af kræft og har været gennem et langt behandlingsforløb, som hun nu er kommet ud fra. Helga er raskmeldt. – Men jeg havde lange perioder undervejs, hvor jeg bare kunne ligge på sofaen. Det var frygteligt. Jeg kan slet ikke holde ud ikke at være aktiv, siger hun. Men opholdet på sofaen var også godt for noget. – Jeg fik lejlighed til at mærke efter, og jeg kom frem til, at jeg har taget de rigtige valg. Realiseret, hvad der var vigtigt for mig. Nu har jeg lyst til at lære fra mig, og derfor føles det rigtigt at åbne op for atelieret og værkstedet nu, siger hun.

- Dalum Hjallese Avis, 2014

Kunsten er kommet til Højby
Faktisk har den været her i mange år! Uden at det helt er gået op for Højbys befolkning, har en anerkendt kunstner boet iblandt os i 19 år. Helga Benediktsdóttir, født og opvokset i Island, deraf navnet, bor og udøver sin kunst i sit hjem på Hollufgårdsvej.

Uddannelse
Helga er uddannet på Kunst- og Håndværkerskolen i Island fra 1968 – 1972. Har derefter studeret på Det Fynske Kunstakademi fra 1986 – 1992.

Den Ny Kunstskole i Højby
Helga er meget produktiv. Og kunst kræver plads! Helga har derfor tegnet og bygget sit eget atelier med hjælp fra familie og andre gode mennesker – på grunden bag huset, hun bor i. Det er blevet til 50m2 atelier. 5 meter til loftet og ovenlys – en luksus for en kunstner! Malerier og udkast står linet op på en hems, så gulvpladsen holdes fri til kunstneriske udfoldelser.

Helga har valgt at åbne sit atelier og videregive sin viden og sine færdigheder til interesserede medborgere. Under Pårup Aftenskole har Helga stiftet Den Ny Kunstskole i Højby. For øjeblikket har hun fire hold i maling og tegning. Holdene arbejder torsdag og fredag. Håbefulde kunstnere, side om side med folk, der bare gerne vil lære at tegne eller male, nyder godt af Helgas velforberedte og inspirerende undervisning. Alle kurser starter med lette og legende øvelser og gradvis bevæger man sig hen mod mere individuel undervisning. Der kan være maks. 10 deltagere på hvert hold, så der er god mulighed for hjælp og vejledning.

Livet som inspiration
Helgas motiver kan ved første øjekast se meget enkle ud. Men ved nærmere studier vil man se den islandske baggrund og den filosofiske tilgang til kunsten og livet. Helga siger selv, at det, der inspirerer hende, er selve livet. Hvad gør det ved os, at vi lever på denne jord, og hvad gør vi ved hinanden? Helga har kaldt sin motivkreds ”vækst”, og motiverne er vækster i forskellige former og farver. Men det handler stadig om mennesker og de vilkår, vi lever under på denne jord.

- Vibeke Alrø, Elev på Helgas tegnehold, 2014